gototopgototop
facebook

Căutare dupa judeţe

Joomla Slide Menu by DART Creations

cautare avansataBâlea Lac

Bâlea LacVezi mai multe atracții turistice din aceeași categorie:
Obiective Sibiu
Harta de access:
Descriere:

Informații generale

Stațiunea turistică Bâlea Lac, poartă denumirea unuia dintre cele mai impresionante lacuri glaciare din România, Lacul Bâlea.

Lacul Bâlea este un lac glaciar, special pentru faptul că se află la o altitudine foarte mare, de 2040 metri. Datorită faptului că este un lac glaciar, alături de 180 hectare de peisaje mirobolante din împrejurimi, au fost declarate rezervație științifică încă din anul 1932.

Dimensiunile lacului nu sunt extrem de impunătoare, având în lungime 360 metri, cu o suprafață totalaă de 46 510 m2. Adâncimea acestui lac este totuși una considerabilă, de 11,35 metri. Ceea ce-l face absolut splendid este luciul apei, de un albastru încântător pe perioada verii, iar iarna se reflectă pe suprafața acestuia Masivul Făgăraș, creând o imagine apăsătoare.

Scurt istoric

Bâlea Lac este o zonă cu impact turistic încă din cele mai vechi timpuri. Atestări documentare se fac încă din anul 1700, de către doctorul G. Lindner. Următoarea atestare a zonei și a lacului Bâlea se face de către căpitanul Jacob Zultner, cel încredințat cu trasarea granițelor teritoriilor.

Datorită acestor explorări din motive diverse, se descoperă potențialul turistic a zonei, astfel că Societatea Carpatină a Transilvaniei s-a înființat la Sibiu încă din anul 1880, iar unul din obiectele acestei societăți a fost să aducă la cunoștința cât mai multor persoane frumusețile Lacului Bâlea și a împrejurimilor. SKV (prescurtare din denumirea în germană), a realizat în acele vremuri mai multe căi de acces spre lac, marcate corespunzător pentru ca turistul să nu se piardă.

Datorită acestor modernizări aduse de către SKV, numărul turiștilor a crescut, astfel că în anul 1904 se construiește prima cabană, care are să fie un standard și până în zilele noastre, numeroaele pensiuni actuale fiind construite după aspectul nemțesc al primei cabane de la Bâlea Lac.

Numele lacului are o legendă frumoasă. Această legendă spune că a existat acum foarte mulți ani un cioban ce purta numele de Bâlea. Ciobanul a alungat de unul singur într-o noapte ursul de la oi, iar fapta s-a auzit până la curtea împăratului care a decis să-l facă căpetenie peste oștirea dânsului. Dar acesta pleacă spre casă, urmând a se întoarce la oile lui. Fata cea mare a împăratului nu e de acord, îl caută pe cioban, acesta se îndrăgostește de ea și se căsătoresc, reîntorcându-se la curtea împărătească.

Sfârșitul celor doi a avut loc în Munții Făgăraș. Un viscol în mijlocul iernii i-a aruncat pe amândoi până la malul lacului. Iar pentru a i se cinsti memoria, lacul poartă azi numele de Bâlea.

Așezare geografică

Bâlea Lac se regăsește în Munții Făgăraș, la o altitudine de 2040 metri pe raza județului Sibiu. Lacul se află la o distanță de doar 77 km de Sibiu, 68 km de Făgăraș și 85 Km de orașul Curtea de Arșgeș. Accesul în zona lacului se face pe unul dintre cele mai spectaculoase șosele montane din România, Transfăgărășanul.

Atracții turistice Bâlea Lac

Lacul Bâlea este el însuși o atracție turistică. Amplasarea lui, în mijlocul Masivului Făgăraș, oferă oricărui turist un peisaj de poveste, un peisaj cum rar se întâlnesc și în tablourile care întruchipează natura cea verde.

Indiferent că e iarnă sau vară, culoarea apei lacului este una uimitoare, de la un albastru puternic pe perioada verii, la o culoare ușor închisă, dar strălucitoare pe perioada iernii, oferind o reflectare perfectă a munților în luciul lacului.

Accederea la Bâlea Lac se face pe șoseaua de munte, Transfăgărășan, care este ea în sine un obiectiv turistic. Un alt obiectiv turistic este Cascada Bâlea. Această cascadă se regăsește la aproximativ 9 km de lac, fiind una dintre cele mai spectaculoase cascade de pe întreg ținutul țării.

Din rezervația știițifică Bâlea Lac face parte și Lacul Capra, care este, de asemenea, un lac glaciar situat la o altitudine și mai mare, mai exact, de 2 241 metri. Adâncimea acestui lac este de 11 metri. În apropiere acestui lac se află un monument închinat unui grup de alpiniști care au decedat în anul 1963 în urma unei avalanșe.

Cazare în Bâlea Lac

Cazarea în Bâlea Lac se face la pensiuni, majoritatea dintre acestea respectă modelul pensiunii din 1904, astfel că te poți simți ca în trecut, dar trăind în 2013. Se găsesc pensiuni de 3 stele, cu un confort și atenție sporite pentru turiști. Prețul pentru astfel de pensiuni se găsește undeva în jurul a 100 lei pentru o cameră dublă.

Program Bâlea Lac

Stațiunea este deschisă pe întreaga perioadă a anului. Accesul în perioada în care Transfăgărășanul este deschis se face pe această șosea de munte, dar o dată cu închiderea ei, de la 1 octombrie, accesul în stațiunea Bâlea Lac se face cu telecabina, o plimbare extrem de plăcută având în vedere peisajul fantastic care este oferit de o asemenea plimbare.

Cum ajungi la Bâlea Lac

Este un acces simplu și indiferent de unde vii, dar dacă te îndrepți spre Bâlea Lac trebuie să știi că te urci pe Transfăgărășan. Iarna drumul se oprește în dreptul Cascadei Bâlea, de acolo se va lua telecabina către Lacul Bâlea și Lacul Capra.

Dacă vii din București:

Bucureşti – Piteşti – Curtea de Argeş –  Bâscov  – Vidraru – Transfăgărăşan – Bâlea Lac


SCRIE UN COMENTARIU


Codul de securitate
Actualizează


 Data adaugarii: 02.05.2013    Vizualizari: 242
RSS Feeds

Autentificare proprietari

Parteneri (P)

Ai nevoie de o terapie de recuperare medicala? Citeste articolele de pe www.kinetoacasa.ro, care cuprind informatii despre kinetoterapie, terapia Bowen, respectiv terapia Yumeiho.