gototopgototop
facebook

Căutare dupa judeţe

Joomla Slide Menu by DART Creations

cautare avansataCazanele Dunării

Cazanele DunăriiVezi mai multe atracții turistice din aceeași categorie:
Obiective Caras-Severin | Obiective Mehedinți
Harta de access:
Descriere:

Informații generale

Dunărea este un fluviu ce trece prin nu mai puțin de 10 țări, și în fiecare dintre acestea  oferă priveliști minunate, care fac ca locul respectiv să fie unul unic în Europa. În țara noastră Dunărea reușește să creeze două atracții turistice importante, Cazanele Dunării și Delta Dunării. În rândurile de mai jos vom aduce la cunoștință mult mai puțin celebrele Cazane ale Dunării.

Scurt istoric

Cazanele Dunarii au o importanță istorică aparte datorită apropierii de granița cu Serbia, cât și a trecutului dacic. Migrările și schimbările teritoriale de-a lungul timpului au făcut ca localitățile ce străbat Cazanele Dunării să fie populate atât de români, cât și de populație de origine sârbă. Localități unde locuitorii sunt în majoritate de origine sârbă sunt Socol, Svinita și Pojejena.

Dar printre sârbi, există otomomani și austrieci, ultimele două nații ocupând practic Clisura Dunării. Există date concrete care arată faptul că în aceste locuri au trăit unele dintre cele mai importante persoanlități ale lumii dacice, printre care și Decebal. Dovezi concrete ale vremurilor dacilor sunt statuetele și vasele care atestă faptul că dacii au fost o populație importantă în acest colț de țară.

Aici au existat și câteva insule, printre care și Insula Ada Kaleh care a dispărut o dată cu ridicarea barajului de la Porțile de Fier și a construcției hidrocentralei.

Așezare geografică

Cazanele Dunării sunt unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ce aparțin de Parcul Național Porțile de Fier. Cazanele sunt localizate pe Defileul Dunării, fascinația acestora este dată de faptul că străbat Munții Carpați.  În Cazanele Dunării, munții sunt mult mai verticali și mai stâncoși, datorită faptului că fluviul a săpat de-a lungul timpului în pereții masivurilor muntoase. Aceste stânci sunt impunătoare, având în unele locuri chiar și  75 metri.

Cazanele Dunării se regăsesc sub două formate, Cazanele Mari, care ating lungimea de 4 km și se află între Masivul Ciucarul Mare și Veliki Strbac, în țara vecină Serbia. În timp ce, Cazanele Mici se lungesc pe aproximativ 3 kilometri si au punctul de încere în Masicul Ciucarul Mic și se opresc în Mali Strbac, tot în Serbia.

Atracții turistice

Fiind o formațiune naturală, Cazanele Dunării sunt ele însăși o atracție turistică specială, ce oferă o priveliște ce taie respirația. Marele Fluviu Dunărea taie marii munți Carpați, formând astfel un peisaj impunător. Sunt unele locuri unde Dunărea se strâmtează până la doar 230 metri, punând în pericol navigarea vaselor mari dacă se întâlnesc în punctul respectiv.

Un alt obiectiv turistic natural ce se regăsește pe întinderea Cazanelor Dunării este Peștera Ponicova. Aceasta are o lungime de 1 666 metri, fiind cea mai mare peșteră de pe întreaga întindere a Clisurii Dunării. Peștera Ponicova este împărțită în 5 sectoare mari ce poartă denumirea de galerii, existând și două săli, așa-numitele Sala Mică și Sala Mare. Este un obiectiv turistic pentru cei care adoră aventura și peripețiile extreme.

Tot în apropiere Cazanelor se regăsește și stațiunea Băile Herculane. Mai exact, Băile Herculane se află pe Valea Cernei, la o altitudine de 160 metri. Este o stațiune importantă în zilele noastre, dar care își are originea încă de pe timpul dacilor. A fost atestată pentru prima dată documentar încă din anul 153 e.n.,  pe o tabulă votivă îndreptată către zeul apei, Hercule de unde şi numele actual al staţiunii.

În Cazanele Dunării se regăsește mai nou un obiectiv turistic impunător, creat cu mâna omului. Pentru a se sculpta Statuia lui Decebal a fost nevoie de 10 ani, în perioada 1994 – 2004. Dimensiunile acestui monument sunt impresionante, având în înălțime 55 metri. Este oarecum o replică a Tabulei Traiana de pe malul sârbesc a Dunării. Tabula Traiana se găsește în  Cazanele Mici. Monumentul a fost construit de către romani imediat după cucerirea teritoriului, iar pe această tabulă sunt sculpați doi delfini și un vultur.

Cazare în Cazanele Dunării

Principalele posibilități de cazare în imediata apropiere a Cazanelor se regăsesc în stațiunea balneoclimaterică Băile Herculane, acolo unde există diferite pensiuni moderne,la prețuri rezonabile.

Se găsesc pensiuni și în Drobeta Turnu-Severin, cât și în Orșova, iar prețul în cele mai multe astfel de așezăminte nu depășește 100 lei pentru o cameră dublă.

Program Cazanele Dunării

Programul în această zonă turistică nu ține de anotimpul de afară, fiind deschisă publicului pe toată durata anului calendaristic. Pe perioada verii se realizează plimbări cu ambarcațiuni de mărimi diferite, în timp ce, pe perioada iernii, există o posibilitate de retragere în stațiunea Băile Herculane, după o vizită în prealabil în Cazanele Dunării.

Cum se ajunge în Cazanele Dunării?

Cel mai important oraș este Orșova, iar pentru a se ajunge din București în Orșova trebuie să se străbată nu mai puțin de 365 km.

Dacă ești din București trebuie să urmezi următorul traseu rutier:

-          București – Pitești – Craiova – Drobeta Turnu Severin - OrșovaSCRIE UN COMENTARIU


Codul de securitate
Actualizează


 Data adaugarii: 02.05.2013    Vizualizari: 323
RSS Feeds

Autentificare proprietari

Parteneri (P)

Ai nevoie de o terapie de recuperare medicala? Citeste articolele de pe www.kinetoacasa.ro, care cuprind informatii despre kinetoterapie, terapia Bowen, respectiv terapia Yumeiho.