gototopgototop
facebook

Căutare dupa judeţe

Joomla Slide Menu by DART Creations

cautare avansataDelta Dunării

Delta DunăriiVezi mai multe atracții turistice din aceeași categorie:
Obiective Tulcea
Harta de access:
Descriere:

Informații generale

Delta Dunării este un spațiu natural de o bogăție peisagistică incredibilă. Delta Dunării se regăsește în regiunea istorică Dobrogea, dar și o mică parte în Ucranica. Este, ca mărime, a doua dealtă din Europa, dar este cea mai bine conservată dintre toate cele din spațiul european.

Ca semn al importanței deosebite ce o are această zonă de pe fluviul Dunărea, începând cu anul 1991 Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO, fiind clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național, dar și ca parc național în taxonomia internaționala a IUCN.

Scurt istoric

Fluviu Dunărea izvorăște din Germania, trecând prin 10 țări, prin care străbate și 10 capitale, având o lungime de 2.860 km, până la punctul de vărsare în Marea Neagră, unde se și formează Delta Dunării.  Dacă e să folosim termeni specifici, Delta a început să se formeze încă din cuaternarul din glaciația vurniană.  Mai pe înțelesul tuturor, începutul formării Deltei a avut loc cu aproximativ 15.000 de ani în urmă.

Delta Dunării s-a creat în două faze. Faza continentală, atunci când marea s-a retras, brațele fluviului au lucrat în sol, formându-se canioane, regăsindu-se azi actuala paltformă continentală vizibilă. A urmat a doua fază, faza de golf, Dunărea adunând datorită aluviunilor un spațiu nou, cunoscut în vechime ca „locul unde se plămădeşte un nou uscat.” Iar istoria de formare a Deltei nu se opreşte în această fază, ea continuă să se construiască chiar şi în prezent, câştigând aproximativ 40 m2 anual datorită aluviunilor aduse de Dunăre.

Așezare geografică

Delta Dunării se regăsește  în partea de sud-vest la limita cu Podișul Dobrogei, la est Delta Dunării se unește și se varsă cu Marea Neagră, în timp ce, în partea de nord se formează granița cu Ucraina.

În acest moment, Delta Dunării, doar suprafața României, este de 2.540 km2, dar această suprafață crește anual cu aproximativ 40 m.p. datorită celor peste 67 milioane de tone de aluviuni aduse de către fluviu din țara de orginine, Germania și până în punctul de vărsare în mare.

Un punct important al Deltei este punctul de bifurcare. Din zona localității Pătrăgeanca Delta se desparte pe Brațul Chilia în partea din nord și pe Brațul Tulcea pe partea de sud. Brațul Tulcea nu își păstrează aceeași formă până la punctul de vărsare în Marea Neagră, ci se bifurcă din nou din dreptul localității Furca Sfântu Gheorghe, realizându-se Brațul Sulina și Brațul Sfântu Gheorghe.


 Atracţii turistice în Delta Dunării

Delta Dunării este o zonă minunată în special o dată cu venirea sezonului cald, atuci când flora şi fauna revin la viaţă. Se întrezăreşte apariţia verdeţii din apă, dar nu şi capătul de final, iar în ceea ce priveşte fauna, Delta Dunării este una dintre cele mai bogate zone de pe întreaga faţă a pământului.

Peisajul mirobolant este pur şi simplu principala atracţie a Deltei. Mulţi dintre turiştii locului nu doresc altceva decât să se ascundă prin infinitul de verde, departe de zgomotul oraşului, departe de agitaţia locului de muncă. Doar el şi cu natura plină de viaţă a Deltei.

Dar pe lângă această relaxare, pe braţele Deltei se poate naviga, se pot realiza plimbări pe Dunăre mai scurte sau mai lungi, cu plecare din Tulcea şi până la punctul de vărsare a Dunării în Marea Neagră.

Tot în Delta Dunării se regăseşte şi celebra Pădure Letea care găzuieşte ultimii cai sălbatici ai ţării. A devenit cu adevărat celebră în urma scandalului vânării cailor şi transportarea lor la un abator din Italia şi reducerea lor în pădure.

Dintre obiectivele create de om care merită cu prisosinţă vizitate este Cimitirul Maritim din Sulina. Cimitirul se regăseşte la ieşirea din oraş, in imediata apropiere a plajei. Este cu atât mai special cu cât în acest cimitir duc somnul de veci persoane din 3 rituri religioase, existând Cimitirul Ortodox, Cimitirul Musulman şi Cimitirul Evreiesc.

Tot în Sulina se află şi primul far construit pe Dunăre în România, pentru a ajuta marinarii în drumul lor dinspre Marea Neagră pe Dunăre şi invers.

Nu trebuiesc ratate din a fi vizitate nici Muzeul de Istorie şi Arheologie şi Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, ambele regăsindu-se în Tulcea.


Cazare în Delta Dunării

Având în vedere că este o zonă cu importanţă turistică deosebită, posibilităţile de cazare sunt nenumărate. Poate cea mai interesantă este zona de campare cu cortul, chiar pe malul Dunării, în special pentru pasionaţii de pescuit şi de dormit în aer liber, sub mirosul superb al vegetaţiei şi sub cântecul păsărilor de apă.

Desigur, există posibilităţi de cazare la pensiuni în în multe din localitățile din deltă: Mila 23, Crișan, Dunavățul de Jos, Mahmudia sau Sulina, dar și în oraşul Tulcea, cel mai mare oraş de pe raza Deltei. Una dintre cele mai interesante oportunități de cazare o reprezită cazarea pe hotel plutitor. Găsiți două oferte interesante: aici și aici.

În general cazarea în Delta Dunării este mai scumpă decât în celelalte zone turistice ale României, efort financiar care se merită din plin.


Program Delta Dunării

Fiind o zonă de joasă altitudine, clima în Delta Dunării este blândă chiar şi iarna, numai că pe perioada iernii rare sunt momentele în care se pun la dispoziţie ambarcaţiunile pentru plimbările pe Dunăre.

Programul turistic pe Delta Dunării începe o dată cu venirea primăverii şi se încheie toamna devreme. Programul oficial pentru acest an începe pe 1 mai şi se încheie la 30 septembrie 2013.


Cum se ajunge în Delta Dunării

În Delta, se poate ajunge cu metode de deplasare terestră numai până în localitățile mărginașe acesteia, ca de exemplu: Murighiol, Dunavățul de Jos, Mahmudia sau Tulcea. Daca doriți să înaintați către inima Deltei Dunării, către localități ca Mila 23, Crișan sau Sulina, accesul se poate face numai cu ambarcațiuni plutitoare.

În general, există parcări private în majoritatea localităților mărginașe, unde pot fi lăsate mașinile personale. Transportul poate fi efectuat cu bărci puse la dispoziție de unitatea de cazare, dacă aveți o rezervare deja făcută. Dacă nu, mai aveți la dispoziție bac-ul zilnic din Tulcea sau chiar să închiriați bărci pe cont propriu contra unei taxe zilnice.SCRIE UN COMENTARIU


Codul de securitate
Actualizează


 Data adaugarii: 15.12.2012    Vizualizari: 1290
RSS Feeds

Autentificare proprietari

Parteneri (P)

Ai nevoie de o terapie de recuperare medicala? Citeste articolele de pe www.kinetoacasa.ro, care cuprind informatii despre kinetoterapie, terapia Bowen, respectiv terapia Yumeiho.