gototopgototop
facebook

Căutare dupa judeţe

Joomla Slide Menu by DART Creations

cautare avansataMănăstirea Cozia

Mănăstirea CoziaVezi mai multe atracții turistice din aceeași categorie:
Obiective Călimanești
Harta de access:
Descriere:


Mănăstirea Cozia este o ctitorie a lui Mircea cel Bătrân situată pe râul Olt și întemeiată la 18 mai 1388 odata cu actul de atestare a localității Călimănești, județul Vâlcea, pe teritoriul căreia se și află. Biserica mare a fost zidita de meșteri din Moravia, din blocuri de piatră cu rânduri de cărămidă, partea superioara a chenarelor de la ferestre datând din timpul lui Mircea cel Batrân.

Mănăstirea a avut robi țigani care erau folosiți la exploatarea sării și la spălarea nisipurilor aurifere de la Olt. Între 1879 și 1893, mănăstirea a fost transformată în pușcărie, lucru care a atras critici aspre din partea unor personalități ale momentului, în frunte cu Mihai Eminescu. Mănăstirea a servit și ca spital, iar pe timpul primului război mondial, ca grajd de cai! De asemenea, Mănăstirea Cozia a servit și ca puternic centru cultural, aici trăind călugări cărturari, printre care amintim pe Filotei și Mardarie Cazianu, care au tradus și tipărit din cărți de cultură din limba slavă.

Mănăstirea nu mai păstrează aproape nicio urmă autentică de pe timpul voievodului Mircea, de-a lungul vremii fiind renovată de mai mulți domnitori, printre care reamintim pe Neagoe Basarab, Constantin Brâncoveanu și Radu Paisie. În Mănăstirea Cozia se găsesc mormintele voievodului Mircea și al monahei Teofana, mama lui Mihai Viteazul, care a devenit călugăriță dupa moartea fiului ei. Aici a slujit preotul Radu Șapcă, participant de seama la revoluția din 1848. Cozia este cea mai vizitată mănăstire din România, fiind un important centru de pelerinaj atât pentru vizitatori din țară, cât și pentru cei din străinatate.SCRIE UN COMENTARIU


Codul de securitate
Actualizează


 Data adaugarii: 25.07.2012    Vizualizari: 842
RSS Feeds

Autentificare proprietari

Parteneri (P)

Ai nevoie de o terapie de recuperare medicala? Citeste articolele de pe www.kinetoacasa.ro, care cuprind informatii despre kinetoterapie, terapia Bowen, respectiv terapia Yumeiho.