gototopgototop
facebook

Căutare dupa judeţe

Joomla Slide Menu by DART Creations

cautare avansataTransalpina Romania

Transalpina RomaniaVezi mai multe atracții turistice din aceeași categorie:
Obiective Gorj | Obiective Sibiu | Obiective Vâlcea | Obiective Alba
Harta de access:
Descriere:

Traseul Transalpina - informații generale

Șoseaua Transalpina, denumită de-a lungul timpului și "Poteca Dracului", "Drumul Regelui" sau "Transparâng", traversează Munții Parâng de la Sud la Nord facând legătura între orașul Novaci din județul Gorj și orașul Sebeș din județul Alba, fiind considerat nu numai cel mai înalt drum rutier din România, dar și cel mai frumos traseu turistic auto din țară având o altitudine maximă de 2145 de metri, în Pasul Urdele. De remarcat aici și faptul că Transalpina este șoseaua de legătură dintre Oltenia și Transilvania, aflându-se între Valea Jiului și Valea Oltului, paralelă cu acestea. Unii turiști preferă totuși o rută alternativă, și anume: Novaci - Jina - Săliște.

Transalpina sau Drumul Național 67C (DN 67C), în momentul de față, reabilitat și asfaltat în proporție de peste 90%, are o lungime totală de 148.5 km și străbate patru județe: Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba. Transalpina este un traseu destinat cu precădere traficului ușor în vederea dezvoltării turismului în zonă, nefiind prevăzut pentru tranzitul camioanelor.

Istoric Transalpina

Vechimea drumului transalpin este destul de neclară, deoarece sunt două versiuni. Prima dintre ele, conform căreia drumul a fost construit de legiunile romane în timpul războaielor cu dacii, când purta și denumirea de "coridorul IV strategic roman"; cea de-a doua versiune susține că șoseaua a fost construită de nemți în primul război mondial. Care din aceste două variante este mai aproape de adevăr, nu se știe cu certitudine.

Se știe cu siguranță însă că inaugurarea Transalpinei s-a făcut în anul 1938 de regele Carol al II-lea și a fost considerat la acel moment o importantă realizare tehnică. Deși reabilitat în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost foarte puțin intreținut după terminarea acestuia și modernizat abia în ultimii ani, când este asfaltat în mare parte.


Cazare Transalpina

 Odată cu deschiderea traseului, a început să crească semnificativ numărul de pensiuni de-a lungul Transalpinei. Majoritatea dintre ele se găsesc la cele două extremități ale traseului, fie în partea sudică, în zona Rânca - Novaci, fie în partea nordică, în mărginimea Sibiului.

Stațiunea cea mai dezvoltată din punct de vedere turistic de pe toata Transalpina este Rânca. Cazare în Rânca se poate găsi la numeroasele pensiuni nou contruite în ultimii ani, odată cu renovarea șoselei. Rânca se află la o altitudine de 1650 de metri, dispune de 3 pârtii de ski, iar în perioada de iarnă cu greu poți găsi un loc de cazare. Prețurile de cazare la pensiuni în Rânca nu sunt ieftine, ci mai degrabă scumpe, dar dacă cauți suficient poți găsi cazare la prețuri acceptabile.

La Rânca vă puteți petrece revelionul sau vă puteți petrece vacanța în orice perioadă a anului, căci, spre deosebire de restul Transalpinei, drumul până la Rânca este deschis pe tot parcursul anului, însa este greoi pe vreme urâtă sau ninsoare, când este recomandabil să fie parcurs doar cu un autovehicul echipat adecvat, cu cauciucuri de iarnă și, eventual, lanțuri. Sunt perioade când, dupa urcarea celor 20 de km dintre Novaci și Rânca se ajunge la propriu, desupra norilor.

Pe lângă cele doua extremități, mai pot fi găsite câteva pensiuni și de-a lungul Transalpinei, cu precizarea că aici prețurile sunt și mai ridicate. Însă pentru pasionații de natură și de aer curat se merită, Transalpina oferind niște priveliști care te pot lasă mut de uimire. Pensiunile, cabanele și vilele din apropierea Transalpinei, fiind în majoritate noi, sunt elegante și confortabile, cazarea fiind în general plăcută și pe gustul fiecăruia.


Program Transalpina 2013

Fiind un traseu rutier la o altitudine foarte ridicată, peste 200 de metri, Transalpina nu este deschisă pe tot parcursul anului, deoarece condițiile vitrege din timpul iernii în combinație cu serpentinele spectaculoase, dar în același timp, încâlcite și abrupte, îl transformă în cel mai periculos drum din România. În unele locuri șoseaua este atât de îngustă încât abia pot trece două mașini una pe lângă alta.

Dacă în perioada de iarnă ne întrebăm "Când se deschide Transalpina?", nerăbdători de a parcurge deja faimosul traseu, în perioada de vara întrebarea "Când se închide Transalpina?" stă pe buzele tutoror celor care nu au apucat să o viziteze pe anul respectiv.

Pentru anul 2013, Trasalpina se va deschide pe 15 mai, dacă va fi dezăpezită porțiune dintre Rânca și Obârșia Lotrului. Va rămâne deschisă pe toată perioada verii, timp în care va putea fi vizitată de turiști din toate colțurile țării, dar și de peste hotare, fiind programată să se închidă la data de 1 noiembrie 2013. Condițiile aspre de vreme pot impune închiderea Transalpinei mai devreme decât este planificat în mod normal, așa că aveți grijă să nu vă lăsați excursia pe ultima sută de metri.


Hartă Transalpina


Vă oferim mai jos o hartă rutieră a Transalpinei pe cele 2 trasee posibile:


Dupa cum puteți observa în harta din stânga, Transalpina poate fi traversată fie pe traseul normal:

- Novaci - Rânca - Obârșia Lotrului - Șugag - Sebeș,

fie pe ruta alternativă:

- Novaci - Rânca - Obârșia Lotrului - Jina - Poiana Sibiului - Săliște.

De remarcat că, de departe, cea mai spectaculoasă parte din Transalpina este între Novaci și Obârșia Lotrului. Mai intâi, primii 20 de km între Novaci și Rânca, o urcare continuă și spectaculoasă, care de multe ori te duce deasupra norilor. Apoi de la Rânca la Obârșia Lotrului, un traseu la o altitudine medie de peste 2000 de metri. Dupa Obârșia Lotrului, Transalpina coboară, traseul fiind în continuare frumos, însa nu la fel de spectaculos ca până aici.

Obiective turistice Transalpina

Printre obiectivele turistice din apropierea Transalpinei, care merita vizitate amintim:
- la doar câțiva km de Obârșia Lotrului găsim Lacul Vidra
- Lacul Bâlea
- Lacul și Barajul de acumulare artificial Oașa
- Pasul Urdele
- Pasul Muntinu

Cum ajungem la Transalpina?

Pentru a ajunge la Novaci, în punctul sudic al Transalpinei, în functie de direcția din care venim:
- dacă venim dinspre București, mergem pe A1 pănă în Pitești, apoi spre Râmnicu Vâlcea, după care ne îndreptăm spre Târgu Jiu. Dupa Baia de Fier, pe dreapta este un indicator către Novaci, Rânca.
- dacă venim din partea nordică a țarii, putem începe traseul fie dinspre Sebeș, fie dinspre Săliște.

Dacă venim dinspre Alba Iulia, Deva, Cluj Napoca sau Hunedoara mai la îndemână este să intrăm pe Sebeș; iar daca venim dinspre Sibiu, Brașov sau Moldova în general, mai indicat este să începem traseul dinspre Săliște.

Transalpina vs Transfăgărășan

Deși mai veche decat Transfăgărășanul, Transalpina a devenit mult mai vizitată de turiști în ultima vreme, odată cu asfaltarea și reabilitarea drumului național DN 67C. Și la capitolul altitudine, tot Transalpina iese câștigătoare cu aproximativ 100 de metri, 2145 de metri, față de "numai" 2042 de metri ai Transfăgărășanului.

Cele doua trasee turistice, Transalpina și Transfăgărășanul, atât de diferite unul de altul, rămân puncte de referință ale turismului intern și probabil unele din cele mai frumoase șosele din Europa. Propunem totuși un traseu turistic care cuprinde ambele drumuri: Traseul din harta alăturată este ideal pentru cei care vin din sudul țării, care îl pot parcurge în ambele direcții: fie începând cu Transfăgărășanul și terminând cu Transalpina, fie invers.

Bineînțeles, există și posibilitatea unui traseu asemanător, pentru cei care vin din nordul țării, fie din Moldova, fie din Ardeal și care vor trebui sa parcurgă distanța dintre Novaci și Pitești pentru a lega cele doua trasee, în loc de Cârtișoara - Săliste.


 Data adaugarii: 25.11.2012    Vizualizari: 50223
RSS Feeds